Anno 2019 lijkt het isoleren van gebouwen in Nederland 1 van de grootste bouwtrends te zijn. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat de overheid wil dat iedereen in 2050 van het gas af is. Om voorbereid van het gas af te gaan, laten veel mensen hun huizen goed isoleren. Dat is best logisch: want hoe meer warmte u in huis houdt, hoe minder gas het kost om de temperatuur in huis aangenaam te houden.
Waarom uw huis isoleren?
Naast dat u dankzij het isoleren van uw huis meer warmte binnenhoudt en dus minder geld aan gas kwijt bent, kunt u met een goed geïsoleerd huis ook op elektriciteit kosten besparen. Waar in de wintermaanden vooral minder warmte verloren zal gaan, zal in de zomerperiode namelijk juist de airconditioning minder vaak aan hoeven te staan. En dat scheelt natuurlijk weer stroom. Isoleert u uw huis niet? Dan kan er 10% warmte via de vloer verloren gaan, 20% via de muren en 30% via het dak. Uw huis isoleren is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Bovendien heeft u in een goed geïsoleerd huis geen last meer van tocht.
Hoe kunt u uw huis isoleren?
Nieuwbouwhuizen zijn doorgaans al goed geïsoleerd. Woont u in een huis die voor 1976 is gebouwd? Dan kan het een erg goed idee zijn om uw huis te gaan isoleren. U kunt dit op verschillende manieren doen. We benoemen de meest voorkomende manieren hieronder.
HR++ glas en triple glas
Tegenwoordig worden HR++ glas en triple glas gebruikt om de ramen in een woning te isoleren. Deze glassoorten isoleren namelijk niet alleen veel beter dan enkel glas, maar ook beter dan dubbelglas. Naast dat u dankzij HR++ glas en triple glas geen last meer zult hebben van tocht en condens aan de binnenkant van de ramen, zult u ook nog eens minder hinder hebben van geluid van buitenaf.
Spouwmuurisolatie
Het isoleren van spouwmuren is 1 van de eenvoudigste en vlotste manieren van isoleren. Om een spouwmuur te kunnen isoleren, worden er kleine gaatjes in de muren geboord. Vervolgens kan het isolatiemateriaal door deze gaatjes heen worden aangebracht. Laat u een huis bouwen? Dan worden de spouwmuren standaard al goed geïsoleerd.
Gevelisolatie
U kunt er ook voor kiezen om uw buitenmuren van buitenaf te laten isoleren. De kosten hiervan kunnen echter hoog oplopen. Wilt u kosten besparen? Dan kunt u wellicht beter de muren van binnenuit isoleren. Er worden dan voorzetwanden tegen de binnenmuren aangezet. De materialen die hierbij kunnen worden gebruikt, zijn panelen van hardschuim, gipsplaten of folie dat warmte reflecteert.
Dakisolatie
Doordat warme lucht opstijgt, gaat de meeste warme lucht via het dak verloren. Om dit te voorkomen, kunt u dakisolatie laten aanbrengen. Dit is vooral een goed idee als u uw zolder regelmatig gebruikt. Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om een dak te isoleren. Een kleine greep hieruit is: glaswol, rotswol en gespoten glaswol. Kunststof materialen zoals EPS, PUR, PIR en XPS kunnen goed worden gebruikt om een plat dak te isoleren.
Wilt u graag een milieuvriendelijke dakisolatie? Dan kunt u kiezen voor schapenwol, papiervlokken kurk, hennep of houtwol.
Vloerisolatie
Op de begane grond kunt u vloerisolatie laten aanleggen. Heeft u een hoge kruipruimte onder de vloer? Dan is het heel eenvoudig om aan de onderkant van de vloer isolatie aan te brengen. Over het algemeen wordt in dat geval vooral purschuim, polyurethaan of pur als isolatiemateriaal gebruikt.
Heeft u geen kruipruimte? Dan zal de vloer aan de bovenkant moeten worden geïsoleerd. Dit is echter een veel ingrijpender klus dan een vloer aan de onderzijde isoleren. De vloer wordt namelijk verhoogd, waardoor de deuren zullen moeten worden ingekort. Doordat deze vorm van isolatie veel ingrijpender is, zijn de kosten hiervan hoger.
Denk naast isolatie ook aan ventilatie
Doordat er geen tocht meer in uw huis komt, wordt de woning niet meer automatisch geventileerd. Daarom zult u er zelf voor moeten zorgen dat dit nog goed gebeurt. Een goede ventilatie is namelijk erg belangrijk. Een goede ventilatie in uw woning is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar voorkomt ook vocht en schimmel in het huis. U kunt bijvoorbeeld ventileren door de ventilatieroosters altijd open te laten staan en door af en toe de ramen en deuren open te zetten. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter is het erg belangrijk om dit af en toe te doen.
Terug naar overzicht