Het kabinet wil dat in 2050 geen enkel huis in Nederland meer is aangesloten op het aardgasnet. Sinds 1 juli 2018 hoeven netbeheerders niet meer verplicht nieuwbouwwoningen aan te sluiten op het gasnetwerk. Het kabinet wilde destijds zelfs dat alle woningen die na 1 juli zouden worden gebouwd helemaal geen gasafsluiting meer krijgen. Echter, zal in 2019 daadwerkelijk geen enkele nieuwbouwwoning een gasaansluiting hebben? En hoe kunt u in een woning zonder gasaansluiting warmte krijgen? Dat zijn de vraagstukken die wij in dit artikel gaan behandelen.
Wordt in 2019 geen enkele woning met een gasaansluiting opgeleverd?
Dat is wel het streven. Wij van Bouwbedrijf Vroom hebben al succesvol verscheidene gasvrije woningen gerealiseerd. Het kabinet heeft vorig jaar besloten dat de nieuwbouwwoningen waarvan de bouwaanvraag na 1 juli is gedaan, niet meer op het gasnetwerk mogen worden aangesloten. Voor 1 juli 2018 was het juist verplicht om een woning te voorzien van een gasaansluiting. Alleen bij zwaarwegende redenen, zoals de maatschappelijke kosten en baten, kan van de nieuwe regel worden afgeweken. Deze redenen moeten door de gemeente worden aangedragen waarin de woning wordt gebouwd.
Worden er in 2019 dan helemaal geen woningen met een gasaansluiting opgeleverd?
Door het verbod op nieuwe gasaansluitingen, wordt gasvrij bouwen de norm. Toch is het antwoord op bovenstaande vraag nee. Woningen waarvan voor 1 juli 2018 een bouwaanvraag is ingediend, vallen namelijk nog onder de oude regeling. Daardoor hebben deze woningen nog recht op een gasaansluiting en kunnen er de komende jaren nog zeker 100.000 woningen mét een gasaansluiting worden opgeleverd.
Waarom is het goed om gasvrij te wonen?
In Nederland willen we in 2050 van het gas af zijn om de klimaatverandering door teveel CO2-uitstoot zo veel mogelijk te verminderen. Gasvrij wonen is dus beter voor het milieu. Daarnaast heeft het ook een ander voordeel om voor een andere warmtebron dan gas te kiezen. Gas is namelijk een fossiele brandstof. Dat betekent dat de brandstof ooit op zal raken. Door gas te vervangen door een duurzame energiebron, hoeven we ons daar geen zorgen meer om te maken. Bovendien is gas door de jaren heen steeds duurder geworden. Door geen gas meer te gebruiken, kunt u dus energiekosten besparen.
Zijn er ook nadelen aan gasvrij wonen?
Helaas wel. Om goed gasvrij te kunnen wonen, is het namelijk belangrijk dat de woning zeer goed is geïsoleerd. Daarnaast moet een gasvrije woning een andere warmtebron krijgen, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp. Echter zijn dit soort alternatieven tot op het heden wel even een investering.
Welke alternatieven voor gas zijn er?
Er zijn een aantal alternatieven voor gas. We benoemen ze hieronder.
De warmtepomp
De warmtepomp is wellicht het meest bekende alternatief. Een warmtepomp zorgt compleet of deels voor de verwarming van een huis. Daarnaast zorgt de warmtepomp voor het warme water dat uit de kranen en de douche komt.
Er bestaan 3 verschillende soorten warmtepompen:
- Een hybride warmtepomp;
- Een ventilatiewarmtepomp;
- Volledige warmtepomp.
De volledige warmtepomp is de enige van de 3 die volledig op elektriciteit werkt. Daarom lichten wij in dit artikel deze warmtepomp verder toe.
Volledige warmtepomp
Wanneer u compleet gasvrij wilt gaan wonen, kunt u het beste denken aan een volledige warmtepomp. Dit is namelijk een warmtepomp dat geheel op elektriciteit werkt. Bovendien kan de volledige warmtepomp wel een hele woning verwarmen en voorzien van warm water. Dankzij een volledige warmtepomp heeft u dan ook geen cv-ketel meer nodig.
Er bestaan twee type volledige warmtepompen, namelijk de lucht-water en water-water pomp. We lichten ze hieronder toe.
De lucht-water warmtepomp
Een lucht-water warmtepomp werkt deels op elektriciteit en deels op energie dat wordt gewonnen uit buitenlucht. Bij de lucht-water warmtepomp is het mogelijk om de energie die uit de buitenlucht wordt gehaald, te gebruiken om uw woning te verwarmen en/of van warm water te voorzien. De lucht-water warmtepomp is erg milieuvriendelijk en energiezuinig.
De water-water pomp
De water-water pomp wordt ook wel een bronboring warmtepomp genoemd. Er zijn bij deze pomp 2 verschillende manieren mogelijk om water uit de grond te halen. Dit kan namelijk door middel van een open bron en door middel van een gesloten bron. In Nederland wordt een gesloten bron het meeste toegepast.
Bij een gesloten bron worden er gaten van 30 tot 100 meter diep in de grond geboord. Vervolgens worden in deze gaten buizen aangebracht die in een soort U-vorm aan elkaar vast komen te zitten. Het buizensysteem wordt gevuld met een mengsel van 70% water en 30% glycol. Dankzij het glycol wordt voorkomen dat het water vriest. Dit mengsel stroomt continue door de buizen en neemt de temperatuur aan van de grond. Vervolgens geeft het mengsel de warmte af aan de verdamper in de waterpomp.
De biomassaketel/pelletketel en de pelletkachel
Bij een biomassaketel/pelletketel en pelletkachel gebruikt u in plaats van aardgas houtpellets om uw woning te verwarmen. Bij een ketel kunt u meerdere ruimtes van warmte voorzien, bij een pelletkachel is dat er slechts 1. Echter vinden veel deskundigen een pelletketel en pelletkachel geen goed alternatief voor de cv-ketel. Het is namelijk niet zeker of deze alternatieven goed zijn voor het milieu. Bovendien komen bij het verbranden van de houtpellets een aantal stoffen vrij. Het ene kamp van deskundigen zegt dat dit niet erg is, omdat deze alternatieven immers altijd nog schoner zijn dan een houtkachel. Toch zegt het andere kamp dat deze alternatieven teveel het milieu vervuilen.
Zonneboiler
Door middel van een zonneboiler kunt u voor het warme water zorgen dat uit uw kranen en douche komt. Voor het verwarmen van uw huis heeft u naast een zonneboiler een ander verwarmingsinstallatie zoals een warmtepomp nodig. Een zonneboiler is een zeer milieuvriendelijk alternatief voor aardgas. Bovendien raakt het zonlicht nooit op. Wanneer u gebruik wilt maken van een zonneboiler, moet er een zonnecollector op het dak van uw woning worden geplaatst. Daarnaast wordt in uw woning een vat geïnstalleerd waarin het warme water wordt opgeslagen.
Elektrische ketel
De naam zegt het al: een elektrische ketel is een ketel dat niet op aardgas maar op elektriciteit werkt. Hoewel een warmtepomp en pelletketel duurder in aanschaf zijn, zijn ze op den duur toch goedkoper en milieuvriendelijker dan een elektrische ketel. Een elektrische ketel verbruikt namelijk ontzettend veel stroom. In de zomer zou u de kosten van deze ketel kunnen beperken door veel zonne-energie te gebruiken. Echter is het op langer termijn voordeliger om zonne-energie te gebruiken in combinatie met een warmtepomp.
Conclusie
Anno 2019 zullen nog niet alle nieuwbouwwoningen zonder een gasaansluiting worden geleverd. Echter is een gasvrije woning wel de toekomst. Wilt u een nieuwbouwwoning laten bouwen? Dan is het een goed idee om u alvast te bedenken welk alternatief van een gasaansluiting u in uw nieuwe woning zou willen hebben.
Terug naar overzicht