Tegenwoordig heeft u de keuze uit verschillende materialen kozijnen. Door de ruime keuze kan het erg lastig zijn om een materiaal te kiezen. De houten en kunststof kozijnen zijn wellicht de meest bekende soorten. Beide materialen hebben zo hun voor- en nadelen. We leggen in dit artikel de voor- en nadelen van houten en kunststof kozijnen naast elkaar, zodat u kunt nagaan welk materiaal uw voorkeur heeft.
De levensduur
De levensduur van houten kozijnen hangt af van de kwaliteit en houtsoort. Zachthouten kozijnen (zoals grenen, vuren en lariks) hebben een levensduur van ongeveer 15 tot 20 jaar. Hardhouten kozijnen (zoals Merbau, Meranti en Afzelia) hebben een enorm lange levensduur, namelijk 40 tot 75 jaar. Echter is de levensduur ook afhankelijk van hoe goed het hout wordt onderhouden.
Kunststof kozijnen hebben over het algemeen een levensduur van 25 tot 50 jaar, mits de kozijnen door de jaren heen niet beschadigd raken. Houten kozijnen winnen het op dit punt van kunststof, omdat houten kozijnen bij schade in bijna alle gevallen te herstellen zijn. Wanneer een kunststof kozijn is beschadigd, dient deze in nagenoeg alle gevallen helaas compleet te worden vervangen.
De uitstraling
Houten kozijnen hebben van nature een warme uitstraling. Daarnaast is hout in elk gewenste kleur te schilderen of te lakken. Echter heeft u bij kunststof kozijnen tegenwoordig keuze uit verschillende uiteenlopende kleuren en stijlen. Zo zijn er kunststof kozijnen met een aluminiumlook én zelfs met een houtlook te vinden. Echter kunt u kunststof kozijnen niet verven of lakken. Daarom is het belangrijk dat u goed overweegt voor welke kleur en uitstraling u gaat, alvorens u deze kozijnen aanschaft.
De isolerende werking
Hout heeft uitstekende isolerende eigenschappen, zowel akoestisch als thermisch. Wanneer een houten kozijn echter slecht wordt onderhouden, kunnen er kieren en spleten in het kozijn ontstaan. Hierdoor verslechterd de isolerende werking. Mocht dit bij uw kozijnen voorkomen, dan kunt u altijd de kieren en spleten dichten met isolatiemateriaal.
Ook kunststof heeft zowel akoestisch als thermisch goede, isolerende eigenschappen. Daarnaast is de kans op kieren en spleten, als gevolg van slecht onderhoud, bij kunststof nihil.
Het onderhoud
Een groot voordeel van kunststof kozijnen is dat deze erg onderhoudsvriendelijk zijn. Om zolang mogelijk van deze kozijnen te kunnen genieten, dient u de kozijnen alleen maar af en toe schoon te maken met een zachte spons en lauwwarm water. Daarnaast is het raadzaam om eens per jaar alle bewegende onderdelen in te smeren met olie. Het enige nadeel van kunststof kozijnen op het gebied van onderhoud, is dat deze na verloop van tijd verweren. Dat is helaas niet tegen te gaan. Sterker nog: door het schuren, schilderen of dergelijke van kunststof kozijnen, kunt u deze behoorlijk beschadigen.
Hout is een natuurproduct, waardoor het erg belangrijk is om houten kozijnen goed te behandelen en te onderhouden. Zo dient hout om de zoveel jaar opnieuw te worden geschilderd. Dit kan om de 5 jaar, om de 10 jaar of om de 15 jaar zijn en is geheel afhankelijk van de conditie van het hout en de kwaliteit van de verf of lak.
De aanschafprijs
Houten kozijnen zijn qua de aanschaf duurder dan kunststof kozijnen. Daarnaast hangt het uiteindelijke prijskaartje van houten kozijnen af van welke leverancier, houtsoort en kwaliteit u kiest. Hardhouten kozijnen hebben een hogere aanschafprijs dan zachthouten en kunststof kozijnen, maar gaan over het algemeen wel veel langer mee. Hierdoor kunt u op langer termijn dus een stuk voordeliger uit zijn als u voor hardhouten kozijnen kiest.
Duurzaamheid
Als we kijken naar de duurzaamheid van beide soorten kozijnen, is het belangrijk om te weten wanneer we over een duurzaam kozijn kunnen spreken. Een kozijn is duurzaam wanneer het tijdens de productie het milieu zo min mogelijk belast, recyclebaar is, weinig onderhoud vergt, goede isolerende eigenschappen en een lange levensduur heeft.
Op dit gebied wint hout het van kunststof. Bomen slaan CO2 op, die pas vrijkomt wanneer er verrotting optreedt of een boom wordt verbrand. Echter kunnen in de plaats van gekapte bomen weer nieuwe bomen worden gepland. Daarnaast kunnen andere bomen de vrijgekomen CO2 opnemen die zijn vrijgekomen. Bovendien kunnen in de plaats van de gekapte bomen weer nieuwe bomen worden geplant, waardoor dit proces altijd kan blijven doorgaan.
Kunststof kozijnen zijn qua productie helaas een stuk minder milieuvriendelijk dan houten kozijnen. Kunststof kozijnen worden vaak gemaakt van polyvinylchloride, afgekort PVC. De productie van PVC vergt veel energie, wat het milieu enorm belast. Daarnaast is PVC niet vernieuwbaar zoals hout dat is. Bovendien is niet elke kunststof kozijn recyclebaar. Kiest u voor dit materiaal en wilt u zeker weten dat uw kozijnen wel recyclebaar zijn? Dan kunt u het beste kozijnen met het VKG-keurmerk aanschaffen. Van kozijnen die van dit keurmerk zijn voorzien, is het zeker dat zij een recyclegarantie hebben.
Conclusie
Voor welk materiaal kozijnen u het beste kunt kiezen, hangt af van wat u zelf belangrijk vindt. Wilt u graag onderhoudsarme kozijnen, die goed isoleren en een lage aanschafprijs hebben? Dan kunt u het beste kiezen voor kunststof kozijnen. Wilt u graag kozijnen met een warme uitstraling, die duurzaam zijn en zo lang mogelijk meegaan? Dan kunt u het beste kiezen voor hardhouten kozijnen.
Terug naar overzicht