Een aantal jaren geleden schreven wij al een artikel over Virtual Reality en Augmented Reality in de bouw. Door de jaren heen zijn deze technieken steeds meer ontwikkeld. In dit artikel vertellen wij u graag in hoeverre de techniek Virtual Reality is ontwikkeld in de bouwsector.
Wat is Virtual Reality ook alweer?
Virtual Reality kan in het Nederlands worden vertaald naar ‘virtuele werkelijkheid’ en wordt ook weleens schijnwerkelijkheid genoemd. Door middel van een computer kan er namelijk virtueel een omgeving naar keuze worden nagebootst. Om deze omgeving te kunnen zien, of nog beter gezegd om ons erin te kunnen wanen, dienen we een VR-bril en koptelefoon op te zetten. De nagebootste werkelijkheid bestaat doorgaans uit 3D effecten en 360 graden beelden, waardoor het voor de gebruiker net lijkt of hij echt in de gestimuleerde omgeving aanwezig is. Deze techniek wordt tegenwoordig in meerdere sectoren toegepast, waaronder in de bouw.
Virtual Reality in de bouw?
Voor veel mensen die een huis laten bouwen, is het lastig om zich in te beelden hoe het huis eruit komt te zien als het project is afgerond. Echter kan een Bouwwerkinformatiemodel (BIM) worden geconverteerd naar een Virtual Reality simulatie. Hierdoor is het mogelijk om mensen virtueel in hun nieuwe woning rond te laten lopen, zelfs al voordat de bouw is begonnen. Klanten krijgen erdoor dus een goede voorstelling van het afgeronde project. Waar we in 2018 al over deze mogelijkheid van Virtual Reality in de bouw schreven, wisten we toen nog niet in welke vormen deze techniek zich uiteindelijk zal ontwikkelen. Echter zien we anno 2020 dat Virtual Reality in de bouw nog steeds vooral op deze manier wordt ingezet. Het biedt namelijk een aantal belangrijke voordelen voor zowel het bouwbedrijf als de klant. We benoemen deze voordelen hieronder.
Sneller schakelen en minder vertraging
Het virtueel betreden van een toekomstig huis is voor een klant niet alleen een prachtige ervaring, het geeft de klant ook een goed beeld van hoe het project uiteindelijk wordt. Door virtueel in het huis rond te lopen en de ruimtes te bekijken, kunnen klanten direct nagaan of dat wat zij op papier met het bouwbedrijf hebben afgesproken ook daadwerkelijk in de praktijk is wat ze graag willen. Is dat niet het geval? Dan kunnen klanten direct eventuele wensen of aanpassingen doorgeven, waardoor er sneller kan worden geschakeld en het bouwproject minder vertraging oploopt. Het is dan ook niet voor niets dat anno 2020 steeds meer bouwbedrijven deze techniek inzetten om hun klanten alvast kennis te laten maken met hun toekomstige huis.
Vergrote tevredenheid onder klanten
Dankzij Virtual Reality kan de klant ervaren dat hij echt onderdeel is van het proces rondom de bouw. En doordat de klant dankzij VR meer bij het project betrokken wordt en sneller aanpassingen en wensen kan doorgeven, komt de klant aan het einde van het project niet voor nare verrassingen te staan. Dit vergroot de klanttevredenheid van bouwbedrijven die Virtual Reality inzetten.
Virtual Reality Engineering
Anno 2020 wordt Virtual Reality niet alleen ingezet om klanten alvast virtueel rond te laten lopen in hun huis, maar ook steeds meer als een techniek om een gebouw technisch te ontwerpen. Dit wordt ook wel Virtual Reality Engineering genoemd. Dankzij Virtual Reality Engineering kunnen ontwerpers, bouwers en andere betrokkenen al in een vroeg stadium door het technisch ontwerp heen lopen, het ontwerp bekijken en objecten meten en aan klikken. Teamleden kunnen ook opmerkingen bij het virtuele ontwerp achterlaten, waardoor er sneller kan worden geschakeld. Bovendien biedt het bouwers, ontwerpers en andere betrokkenen ook de mogelijkheid om al in een vroeg stadium af te stemmen wat zij van elkaar nodig hebben. Dankzij Virtual Reality Engineering kan er dus effectiever worden gebouwd.
Virtual Reality heeft in de bouwsector dus voor een aantal mooie ontwikkelingen gezorgd. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar hoe de technologie zich de komende jaren verder zal ontwikkelen.
Terug naar overzicht