Eerder vertelden wij u al dat er nieuwe technologieën zijn die in de toekomst in steeds meer branches zullen worden toegepast. Zo vertelden wij u over Virtual Reality en slimme materialen die zich aan de omgeving kunnen aanpassen. Het gebruik van dit soort technologieën wordt in de bouwsector ook wel ‘’slim bouwen’ genoemd. En hoewel het gebruik van sommige technologieën in de bouwsector nog in de kinderschoenen staan, vinden wij het wel interessant al deze technologieën eens voor u op een rij te zetten. Wat is slim bouwen precies en welke technologieën vallen eronder? We vertellen het u in dit artikel. 

Wat is slim bouwen precies?

Met slim bouwen wordt bedoeld dat men technologieën gebruikt waarmee slimmer en efficiënter kan worden gebouwd dan met de traditionele bouw. Met slim bouwen kan er meer tijd en dus ook geld worden gespaard, waardoor een bouwtraject sneller en soepeler kan verlopen. Bovendien is bij een aantal slimme technologieën die bij slim bouwen worden gebruikt ook minder mankracht nodig. En dat is weer een goede oplossing voor het probleem dat er steeds minder mensen in de bouw willen werken, waardoor er momenteel sprake is van een personeelstekort. Alhoewel er al een aantal technieken zijn die in de bouwsector kunnen worden gebruikt om slim te bouwen, is men nog steeds op zoek naar meer mogelijkheden om slimmer en efficiënter te kunnen bouwen. In dit artikel laten we zien op welke ‘slimme’ manieren al anno 2020 wordt gebouwd. 

Virtual Reality

Bij Virtual Reality wordt digitaal een virtuele omgeving nagebootst en dat biedt in de bouwsector veel voordelen. Zo kunnen bouwbedrijven mensen virtueel door hun nog niet gebouwde huis laten lopen. Hierdoor krijgt men een beter beeld bij hun toekomstige huis. Hierdoor komt men er ook sneller achter of ze toch graag enige aanpassingen in het ontwerp zien. Omdat het bouwproces nog niet is begonnen, kunnen deze aanpassingen eenvoudiger en sneller worden doorgevoerd. 

Drones

Waar drones eerder nog vooral werden ingezet om mooie beelden te schieten, worden ze ook steeds vaker in de bouwsector ingezet. Met deze ‘vliegende camera’s’ kan er namelijk eenvoudiger diverse gegevens van een bouwplaats worden verzameld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verzamelen van gegevens als de luchtkwaliteit en temperatuur, maar ook aan het scannen van toegangsbeperkingen. Daarnaast kunnen drones ook als een soort waakhonden op het bouwterrein worden ingezet. Door drones over de bouwplaats te laten vliegen, wordt criminaliteit zoals vandalisme sneller opgemerkt en zelfs voorkomen.

Prefab onderdelen

Prefab bouwen is een bouwproces waarbij (sommige) onderdelen van een gebouw in een fabriek worden gemaakt en later op de bouwplaats worden geïnstalleerd. Dankzij prefab onderdeel versnelt het proces op de bouwplaats enorm, al vergt het wel enige voorbereiding. Prefab onderdelen die tegenwoordig veel worden gebruikt zijn onder andere dakkapellen en muren.

Slimme materialen

De technologie van slimme materialen staat nog in de kinderschoenen, maar het is wel een zeer interessante ontwikkeling om te volgen. Slimme materialen zijn materialen waarvan de eigenschappen kunnen veranderen als de omgeving daar om vraagt. Waar traditionele materialen vaak 1 sterke eigenschap hebben en om die reden ook worden ingezet, kan een slim materiaal dus voor verschillende soorten doeleinden worden ingezet. Een voorbeeld van een slim materiaal is onder andere een zonnepaneel dat gaat trillen zodra er zand en vuil op ligt. Hierdoor houdt het paneel zichzelf zo schoon mogelijk, waardoor deze zo goed als mogelijk zonne-energie opvangt.

Zoals u ziet, zijn er in de bouwsector een aantal interessante ontwikkelingen gaande. Wilt u graag weten op welke manier wij onze exclusieve villa’s bouwen? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over! 

Terug naar overzicht