Met het oog op de toekomst wordt het steeds belangrijker om duurzaam te bouwen. Wat is duurzaam bouwen precies en wanneer is een woning eigenlijk duurzaam te noemen? Wij vertellen het u in dit artikel!
Wanneer is een woning duurzaam?
Een woning is niet alleen duurzaam wanneer de materialen waarmee het is gebouwd duurzaam zijn. We spreken pas over een duurzame woning als deze ook energiezuinig is en weinig water verbruikt. Dat betekent dat een woning is gebouwd met hernieuwbare en duurzame materialen, maar dat er ook duurzame energiebronnen worden gebruikt. Het gebruik van fossiele bronnen, zoals bijvoorbeeld gas, worden beperkt en bij voorkeur helemaal niet gebruikt.
3 verschillende duurzame woningen
Woningen zij qua duurzaamheid in verschillende categorieën in te delen. Zo zijn er woningen waarbij het energieverbruik wordt beperkt tot een minimum. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer energie-neutrale woningen. Dit zijn woningen waarbij de energie door de woning zelf wordt opgewekt en diezelfde energie ook weer door de woning wordt verbruikt. Zodoende zal er bij deze woningen dus altijd een 0 op de energiemeter staan. Daarom worden deze woningen ook wel nul-op-de-meterwoningen. Tot slot bestaan er ook nog passiefhuizen. Dit zijn woningen waarbij door middel van isolatie en/of waterterugwinning het warmteverlies tot een minimum wordt gereduceerd.
Wat is duurzaam bouwen precies?
Duurzaam bouwen is een heel breed begrip en omvat eigenlijk alles wat tijdens het complete bouwproces van een woning komt kijken. Met duurzaam bouwen wordt een bouwproces bedoeld waarbij continue wordt rekening gehouden met de effecten van het bouwproces en het uiteindelijke eindresultaat op het milieu. Zowel in de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase als bij de sloop van een gebouw wordt hiermee rekening gehouden. Door ervoor te kiezen om uw woning duurzaam te laten bouwen, kunt u dus energie besparen en Co-2 productie zoveel mogelijk beperken.
Luchtdicht bouwen
Een manier van duurzaam bouwen is luchtdicht bouwen. De term luchtdicht bouwen omvat precies wat het betekent: alle naden en kieren van een gebouw worden gedicht, zodat er geen ongecontroleerde luchtstromen in het gebouw aanwezig kunnen zijn. Er kan geen ongecontroleerde lucht van buitenaf de woning inkomen en ook geen lucht ongecontroleerd de woning verlaten. Dit zorgt voor minder warmteverlies en meer wooncomfort. Luchtdicht bouwen maakt een woning niet alleen energiezuiniger, maar verbeterd ook nog eens de brandwerendheid ervan. Het is dus zeker het overwegen waard om uw exclusieve villa luchtdicht te laten bouwen of om uw bestaande woning luchtdicht te maken. In dit artikel leest u er meer over.
Woning isoleren
Het duurzaam bouwen van een woning en het isoleren ervan gaan hand in hand met elkaar. Om een woning zo energiezuinig mogelijk te maken, is het namelijk noodzakelijk om een woning niet alleen met duurzame materialen te bouwen en schone energiebronnen te gebruiken, maar ook om de woning goed te isoleren. Door uw huis te isoleren, houdt u in de winter zoveel mogelijk warmte in huis en houdt u in de zomer juist zoveel mogelijk warmte buiten de deur. Hierdoor hoeft u in de winter minder veel te stoken en zult u in de zomer de airco minder vaak aandoen. Hierdoor zult u enorm veel energie besparen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar zult u ook nog eens terugzien op uw energierekening. Op deze pagina vertellen wij u uitgebreid over de mogelijkheden van het isoleren van uw woning.
Welke duurzame bouwmaterialen zijn er?
Om een woning duurzaam te kunnen bouwen, zijn er uiteraard duurzame bouwmaterialen nodig.
Duurzame bouwmaterialen zijn onder andere:
- Profielplaten;
- Natuursteen;
- Bamboe;
- Duurzaam gewonnen hout;
- En gerecycled bouwmateriaal.
Duurzame exclusieve villa laten bouwen? Neem contact met ons op!
Zoals u ziet, wordt duurzaam bouwen steeds belangrijker en kunnen woning tegenwoordig enorm energiezuinig worden gebouwd. Wilt u graag zo duurzaam mogelijk een exclusieve villa laten bouwen? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op, want wij vertellen u graag meer over mogelijkheden.
Terug naar overzicht