Elektrotechnisch ingenieur Cees van Nimwegen vond een aantal jaren geleden het Centralized Electricity Storage And Recovery-systeem (CESAR) uit. Een CESAR is een basalt accu waarbij in de zomer schone energie (zoals zonne- of windenergie) wordt opgeslagen, waardoor deze in de winter kan worden gebruikt. Hoewel de uitvinding momenteel nog tijdens enkele projecten wordt gedemonstreerd, zijn de resultaten ervan lovend. Dat is voor ons reden genoeg om u meer te vertellen over deze innoverende uitvinding die nu nog in de kinderschoenen staat, maar later overal ter wereld kan worden toegepast.
Wat is basalt?
Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat ontstaat door de stolling van lava. Het gesteente is hard, heeft een dichte structuur en is enorm weerbestendig, veel beter nog dan andere gesteenten. Om deze goede eigenschappen wordt basalt in Nederland al veel toegepast. Zo wordt het gesteente toegepast als als dijkbekleding, in kademuren en op golfbrekers en strandhoofden. Basalt is overal ter wereld in grote aantallen te vinden, hierdoor kunnen basaltaccu’s wereldwijd worden toegepast.
Hoe werkt het Centralized Electricity Storage And Recovery-systeem?
Elektrotechnisch ingenieur en uitvinder Cees van Nimwegen beschouwt zijn uitvinding basaltaccu’s als een low-tech uitvinding. Het principe van zo’n accu is namelijk vrij eenvoudig: zonne- of windenergie dat in de zomer wordt opgewekt, wordt in een basaltaccu opgeslagen. Hierdoor kan het in de winter worden gebruikt voor het verwarmen van huizen.
Een basaltaccu is een container waarin stalen buizen liggen met 100.000 kilo basalt. Hier omheen zit anderhalve meter steenwol. In de zomer wordt een sterke stroom energie uit zonnepanelen door een buis naar de basaltaccu toe. De buis wordt hierdoor roodgloeiend en verhit de accu met 450 graden. Deze hitte blijft een aantal maanden in de accu opgeslagen. In de winter wordt door de buis lucht geblazen, waardoor via een warmtewisselaar de hitte naar een of meerdere huizen kan worden gedragen. Zodoende worden de huizen dus verwarmd door middel van schone energie die in de zomer werd opgeslagen.
Waarom kiezen voor CESAR?
Om de CO2 uitstoot te kunnen beperken, dient er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van duurzame energie. In Nederland worden de komende jaren in een snel tempo veel zonne- en windmolenparken gebouwd, om aan de groeiende vraag naar schone energie te kunnen voldoen. Door de snel toenemende productie van duurzame energie, kunnen de centrales niet meer het verschil tussen aanbod van- en behoefte aan energie opvangen. Wanneer hier geen oplossing voor komt, zal er kostbare duurzaam opgewekte energie niet worden benut. Met CESAR biedt van Nimbergen een oplossing om het toenemende aanbod van zonne- en windstroom aan de eveneens toenemende vraag aan te passen. Dankzij CESAR kan er het hele jaar door gebruik worden gemaakt van schone energie.
Wanneer wordt CESAR in heel Nederland toegepast?
De eerste basaltaccu staat als proefinstallatie in het Brabantse Sint Oedenrode bij boerderij de Gasthuishoeve. Van Nimwegen heeft deze installatie zelf bekostigd, omdat hij de eenvoud van het systeem wilde laten zien en wilde laten zien dat zijn systeem ook echt werkt. De tweede CESAR-installatie is geïntegreerd in een cluster nieuwbouwwoningen in de gemeente Boekel. Deze installatie heeft een 160.000 kilowattuur, waarmee het de centrale verwarming van maar liefst 36 huishoudens kan verzorgen.
Wanneer het systeem in heel Nederland wordt toegepast is nog niet duidelijk. Bij de lancering van het systeem in het najaar van 2019 was er veel belangstelling van wethouders, collega-ingenieurs, particulieren en investeerders. Echter loopt de besluitvorming bij gemeenten en grote bedrijven traag, waardoor niet te zeggen is wanneer de uitvinding op grote schaal zal worden toegepast.
Terug naar overzicht