Als u een huis laat bouwen, is het belangrijk dat er een verwarmingssysteem in wordt aangelegd. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor moderne vloerverwarming of voor de oude, vertrouwde radiatoren. Beide verwarmingssystemen hebben voor- en nadelen. In dit artikel vergelijken wij vloerverwarming en radiatoren op een aantal belangrijke punten met elkaar. Aan de hand hiervan kunt u bepalen welke verwarmingssysteem uw voorkeur heeft.

Vloerverwarming versus radiatoren

Aanschaffen en aanleggen

Het is vaak een stuk duurder om vloerverwarming aan te schaffen dan radiatoren. En in een bestaand huis is het aanleggen van vloerverwarming een grote klus. Radiatoren kunnen daarentegen heel makkelijk worden geplaatst.

Wilt u nog een huis laten bouwen en overweegt u om vloerverwarming te nemen? Dan kunt u het beste de knoop doorhakken en daar direct voor kiezen. Als u vloerverwarming namelijk een aantal jaar later aanschaft, zullen uw vloeren weer opengebroken moeten worden. Vloerverwarming is dan ook een aanschaffing die u beter niet kunt bewaren voor na het inrichten van uw woning.

Het komt niet vaak voor, maar bij vloerverwarming is de kans aanwezig dat er een lekkage in het systeem ontstaat. Het opsporen en repareren van zo’n lekkage kost veel geld. Bovendien zal ook in dit geval uw vloer moeten worden opengebroken, wat natuurlijk voor de nodige puinhoop zorgt.

De afwerking en zichtbaarheid

Radiatoren en de bijbehorende leidingen zijn over het algemeen goed zichtbaar en bieden geen fraai uitzicht. Alleen als u radiatoren netjes laat wegwerken, kunt u ze niet zien. Bovendien nemen radiatoren altijd ruimte in beslag die u ook voor andere dingen had kunnen gebruiken. Het wegwerken van radiatoren gaat dat natuurlijk niet tegen. Een voordeel van vloerverwarming is dat het systeem onder de grond zit en daardoor bovengronds niet te zien is. Bovendien neemt vloerverwarming bovengronds geen ruimte in beslag.

Energiezuinigheid

Vloerverwarming is strikt genomen duurzamer dan radiatoren. Dat komt doordat een radiator het water van de ketel verwarmd tot 90°C. Doordat het water na het verhitten wordt rondgepompt, koelt het water af tot 70°C. Bij vloerverwarming wordt het water tot 50°C verhit, waarna het afkoelt tot 40°C. Bij vloerverwarming kost het dus minder energie om het water op te warmen.

Echter duurt het wel veel langer voordat vloerverwarming is opgewarmd dan dat radiatoren dat zijn.  Bovendien is vloerverwarming lastiger uit te zetten dan radiatoren. Hierdoor kiezen de meeste mensen met vloerverwarming ervoor om de verwarming de hele dag aan te laten staan. Als u dat doet, is de vloerverwarming niet meer energiezuiniger dan radiatoren. Ze gaan in dat geval ongeveer gelijk op.

Gelijkmatige verwarming

Een groot voordeel van vloerverwarming is dat bij dit verwarmingssysteem een groot oppervlakte, namelijk de hele vloer in een kamer, gelijkmatig wordt verwarmd. Het maakt niet uit waar u in de kamer bent, het is overal even warm. Overigens zorgt deze gelijkmatige verwarming er ook voor dat er minder stof in de lucht hangt dan dat bij radiatoren het geval is.

Toch moet u bij het aanschaffen van vloerverwarming wel rekening houden met de ramen in uw huis. Op plekken waar te veel of te grote ramen zijn, kan vloerverwarming de lucht niet voldoende verwarmen. Er is dan op die plek alsnog een andere warmtebron nodig zoals een radiator.

Van radiatoren komt veel warmte af. Echter, hoe verder u van de radiator weg bent, hoe minder u kunt genieten van die warmte.

De thermostaat

Onze voeten komen natuurlijk direct met vloerverwarming in aanraking, omdat wij op de vloer rondlopen. Hierdoor worden ze lekker warm. En warme voeten zorgen voor een warm lichaam, waardoor u de temperatuur in de kamer sneller aangenaam zult vinden. Hierdoor hoeft de thermostaat bij vloerverwarming niet zo hoog te staan als bij radiatoren.

Geschiktheid

Een nadeel van vloerverwarming is dat het niet voor alle soorten vloeren geschikt is. Vloerverwarming kan het beste onder vloertegels worden gelegd. Een houten vloer zou ook kunnen, maar dat hangt van de dikte van het hout af. Doordat hout isoleert, kan de warmte niet goed in de kamer komen als het hout te dik is. Een vloerverwarming onder een vloerbedekking of tapijt leggen, is min of meer uit den boze. Daarentegen zijn radiatoren altijd en overal te plaatsen, ongeacht voor welke vloer u kiest.

Conclusie

Zoals u ziet, hebben zowel radiatoren als vloerverwarming voor-en nadelen. Afhankelijk van welke punten u het belangrijkst vindt, kunt u bepalen voor welk verwarmingssysteem u kiest.

Terug naar overzicht