Wij stellen u graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de bouwsector. Zodoende hebben wij u onder andere al eens verteld over hoe er tijdens bouwprojecten steeds meer nieuwe technologieën worden ingezet om het bouwproces nog soepeler en duurzamer te laten verlopen. Maar wist u al dat er niet alleen middelen zijn die het mogelijk maken om een gebouw ‘slim’ te bouwen, maar er zelfs ook ‘slimme’ materialen worden ontwikkeld? In dit artikel leggen we uit wat slimme materialen zijn en benoemen we een aantal voorbeelden ervan.
Wat zijn slimme materialen?
Slimme materialen, doorgaans smart materials genaamd, zijn materialen die onder invloed van licht, warme of bepaalde stofjes een verandering ondergaan. Zodoende kunnen smart materials een vorm aannemen die in een bepaalde situatie wenselijk is.
Self healing materials
Er zijn ook ‘slimme’ materialen die ‘self healing materials‘, oftewel zelfherstellende materialen, worden genoemd. Dit zijn materialen die hun oorspronkelijke vorm kunnen ‘onthouden’, waardoor ze naar die oorspronkelijke vorm kunnen terugkeren als ze vervormt zijn geweest.
Wat is het verschil tussen ‘slimme’ materialen en traditionele materialen?
Het verschil is dat een traditioneel materiaal één goede eigenschap heeft en om die reden ook wordt gebruikt. Het materiaal is bijvoorbeeld stevig of juist flexibel, transparant of isoleert goed. ‘Slimme materialen’ reageren op de omgeving en kunnen zodoende vervormen.
Hoe worden smart materials in de bouw toegepast?
In de bouwsector staat het gebruik van smart materials nog echt in de kinderschoenen. Toch bestaan er al een aantal slimme objecten, die wij u zeker niet willen onthouden. Hieronder vertellen we u welke dat zijn en lichten we ze kort toe.
Slimme zonnepanelen
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen University & Research ontwikkelen een coating die ervoor zorgt dat zonnepanelen zichzelf reinigen. Dezelfde coating kan ook op autoruiten worden aangebracht, waardoor deze dus ook zelfreinigend worden.
De coating bestaat onder andere uit vloeibare kristallen die door elektriciteit van vorm en functie kunnen veranderen. Dankzij de coating, kunnen de laklaagjes op zonnepanelen trillen wanneer er vuil en zand op ligt. Door het trillen, valt het vuil en zand van het paneel af. Hierdoor krijgt men dus zelfreinigende zonnepanelen en dat is erg fijn, want vuil en zand kan het rendement die u uit zonnepanelen haalt negatief beïnvloeden. Dankzij deze coating hoeft u daar in de toekomst dus geen last meer van te hebben.
Slimme ramen
U kunt nu al slimme ramen in uw huis plaatsen. Dat zijn ramen die bestaan uit geleidende glasplaten met metaalionen erop. De ionen kunnen in reactie op een elektrische stroom licht tegenhouden. Het glas kan van transparant, naar middelmatig zonwerend tot compleet zonwerend veranderen. Dankzij zulke slimme ramen hoeft u dus geen gebruik meer te maken van verduisterende gordijnen, schermen of luiken.
Materialen die met elkaar communiceren
Wetenschappers die volop bezig zijn met het ontwikkelen van slimme materialen, willen het ook mogelijk maken om deze materialen met elkaar te laten communiceren. Trilt bijvoorbeeld het zonnepaneel van de buurman, omdat er zand op ligt? Dan kan het in de toekomst zo zijn dat uw zonnepaneel hier een seintje van krijgt en ook gaat trillen.
Interessante ontwikkeling om in de gaten te blijven houden
De ontwikkeling van slimme materialen staat dus nog in de kinderschoenen, maar kan in de toekomst voor mooie mogelijkheden zorgen. Ook in de bouwsector kunnen we in de toekomst waarschijnlijk met slimme materialen gaan werken. Wij vinden het dan ook erg interessant om de ontwikkeling van deze nieuwe technologie in de gaten te houden. Ondertussen bouwen wij villa’s nog gewoon op de traditionele manier. Wilt u graag weten wat Vroombouw voor u kan betekenen op het gebied van exclusieve villabouw? Neem dan gerust contact met ons op, want wij vertellen u er graag meer over.
Terug naar overzicht